Categorie hond/kat

Pijn bij de hond

Categorie
Hond/kat
Vakgebied
Dierenarts
Type
E-learning
Duur
90 minuten
Accreditatiepunten CKRD
1.5
Accreditatiepunten CPD
1.5
Spreker(s)
drs. Joost Uilenreef
Taal
Nederlands

Info

Pijnbestrijding is een belangrijk, dagelijks onderwerp in elke dierenartsenpraktijk. Pijn kent verschillende dimensies en heeft verschillende functies. Het kan dienen als waarschuwing, maar kan op zichzelf ook ziekmakend zijn.

In deze webinar vertelt dierenarts specialist veterinaire anesthesiologie drs. Joost Uilenreef over pijn en pijnbestrijding bij de hond. Hij bespreekt de korte termijn effecten van pijn en wat deze korte termijn effecten voor uitwerking kunnen hebben op lange termijn effecten en dus chronische pijn.

Inadequaat behandelde acute pijn is een sterke risicofactor voor het ontwikkelen van chronische pijn. Voor adequate behandeling van pijn is kennis van het pad dat de pijnprikkel aflegt belangrijk. Door kennis van de verschillende onderdelen van dit pad is het mogelijk specifieker pijnbestrijding toe te passen. Joost legt uit welke medicatie aangrijpt op de verschillende onderdelen van het zenuwstelsel. Ook bespreekt hij het belang van het gebruik van een goede pijnschaal en noemt hij welke pijnschaal zijn voorkeur heeft. Tot slot ligt hij toe welke medicatie kan worden toegediend bij de verschillende maten van acute pijn en in het geval van chronische pijn.


90 minuten

1.5 punt(en)